Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kabirův boršč

Venku bylo jak na Sibiři a jaro v nedohlednu. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než zjistit, co že tam ti domorodci za Uralem v místní tundře jedí a šel jsem hledat velký hrnec. Mezitím jsem se pokusil ještě třikrát za sebou říct nahlas BORŠČ, abych doma u sporáku zvedl trochu náladu. 

Na vývar jsem si u řezníka Krkovičky koupil uzené vepřové maso, hovězí přední s kostí a kuřecí křídla. Všechno dohromady asi 750 gr. Přidal jsem ještě celou cibuli, nové koření, bobkový list, zalil jsem to vodou a dal jsem to na dvě hodiny pomalu vařit než změkne maso. Prý se má na začátku sbírat lžící pěna. Tak jsem ji dvakrát sebral, přiklopil pokličkou a šel si po svým.

 

V boršči je toho hodně, tak si připravte ještě: cibuli, tři mrkve, plátek celeru, půlku zelí, rajčatový protlak, petržel, zakysanou smetanu a nakládanou řepu. Tfuj to je ale věcí...

 

Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky. Nezapomeňte si při vaření otevřít okno nebo dveře, ať máte pocit, že jste za Uralem. V případě, že vaříte v létě, tak aspoň dveře od lednice.

 

Na pánvi osmahněte cibuli na oleji.

 

K osmahnuté cibuli přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu.

 

Do nového hrnce odeberte trochu vývaru, který se vám už nějakou dobu vaří a nasypte do něj nakrájené zelí a nechte vařit než bude zelí měkké.

 

Asi po dvou hodinách vyndejte měkké maso z vývaru na talíř. Vývar přeceďte a dejte zpátky do hrnce. Přidejte osmahnutou kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a nakrájenou řepu.

 

Nakonec do vývaru nalijte uvařené zelí.

 

Maso nakrájejte a vraťte ho zpátky do vývaru, ať mu není venku zima.

 

Pořádně to celý zamíchejte a nechte chvilinku povařit a přivoňte si. Tak co? Voní? Nikde jsem moc nesolil, protože tam bylo uzený maso, takže to nechám na vás.

 

Vzal jsem si na to velký talíř a ještě jsem na to jako správná gurmánská myš dal zakysanou smetanu.

 

Nebudu lhát, že se mi to nepovedlo. Dvakrát jsem si přidal. Škrtila mě dokonce i zástěra, kterou jsem si pro tyhle případy nechal udělat na gumičku.

 

 

Autor: Myšák Kabir | středa 27.3.2013 9:00 | karma článku: 20,83 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Myšák Kabir

Kabir v Potkaním Klokánku

Jo jo, i nás hlodavce občas stihne krutej osud. Naštěstí, jak jsem se tuhle dozvěděl, existuje zařízení Potkaní Klokánek. Pomáhá týraným, zanedbaným, opuštěným nebo jinak ohroženým potkanům. No tak tam se musím pozvat, žejo!

7.12.2015 v 14:54 | Karma: 22,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabirovo skotačení ve Skotsku

Johohó, jsem námořník! Tuhle mi totiž přišel mail: „Milý Kabire, mám pro tebe na mé plachetnici Kitmar volné místo na plavbě podél západního pobřeží Skotska.Vyplouvá a končí se v marině Largs, 40 km od Glasgow. Jel bys? Jarda"

19.11.2015 v 13:48 | Karma: 19,39 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabirovo léto

Zdravím, přátelé myšího zpravodajství! Dneska jsem pro vás připravil takovej souhrn svejch letních zážitků. ... no prostě se chci vytahovat, no!

3.9.2015 v 14:15 | Karma: 22,23 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Což takhle dát si špe... káčky?

Řekli jsme si jednou a shodli se, že to není špatnej nápad. ... Dobrá, bylo to trochu jinak, přiznávám.

13.8.2015 v 8:19 | Karma: 17,58 | Přečteno: 586x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Festival pohledem myší

Vzzzznn... Filmovej festival se prohnal Varama! Já tu byl letos už potřetí, ale bylo to pro mě nový. Jednak jsem z týmu hostů přešel do mančaftu domácích, navíc jsem byl hostitel. Frodo byl na všechno zvědavej jakó... jakó... myš!

14.7.2015 v 14:21 | Karma: 22,80 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabir a Frodo totálně zasklený!

Pořád mi nešlo do hlavy, jak je to s tím sklem: Prej se fouká přes píšťalu. Jako přes flétnu nebo jak...? Takže když ve sklárně Moser udělali den otevřených dveří, hned jsme se tam s Frodem vypravili přijít tý záhadě na kloub

16.6.2015 v 15:28 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabir vaří s hruškou!

To se mě totiž pořád dokola někdo ptal: „Hele, Kabire, a už jsi vařil s hruškou?“ Já teda nevim, co to všechny popadlo, ale když si to přejou, tak já teda něco s hruškou uvařim.

5.6.2015 v 7:37 | Karma: 27,13 | Přečteno: 1890x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kterak Kabir k Frodovi přišel

Mám velkou novinku a musím ji vyslepičit! Hele, jediný voko nezůstane suchý: Našel jsem bratra! To bylo totiž tak: Před časem mi přišla zpráva "Ahoj, já jsem Frodo. Chtěl bych být víc než přítel tvůj. Co ty na to?"

29.5.2015 v 13:25 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Jak jsem učil koně číst

Tuhle na výletě jsem šel kolem jízdárny a podařil se mi parádní drezúrní kousek!

20.9.2014 v 19:16 | Karma: 17,23 | Přečteno: 701x | Diskuse| Fotoblogy

Myšák Kabir

Kabirův grilovaný hermelín

V sobotu mě přizvali na grilovačku. Prej: "Maso i zeleninu už máme, vymysli ještě něco." Říkal jsem si, co asi tak čekají, že vymyslí myš? No přeci sýr, né?

28.7.2014 v 11:30 | Karma: 21,59 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Co je špatnýho na trollech…?

Poslední dobou jsem si všiml, že se tu píše ošklivě o trollech. Musím se jich důrazně zastat! Taky jednoho trolla znám, seznámil jsem se s ním letos v lednu a náááhodou...

18.7.2014 v 14:30 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Fotoblogy

Myšák Kabir

Kabirova festivalová svodka

Sláva nazdar výletu, konečně jsem doma. Po týdnu na festivalu ve Varech bych potřeboval lázně... Tohle všechno jsem tam stihl:

14.7.2014 v 12:00 | Karma: 24,69 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabirova Džaba

Téhle nepečené dobrotě říkám Džaba. Bacha, je to moc dobrý, ale pěkně kalorický!

2.7.2014 v 10:45 | Karma: 26,68 | Přečteno: 1916x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabirova ryba pod peřinkou

Tohle je návod pro všechny, kteří si myslí, že ryba je hnusná a zdárně se dá uvařit leda na grilu. (S čímž v zásadě souhlasím, až na tenhle recept!)

23.6.2014 v 11:15 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1787x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Fotomatiné: Kabire, vař!

Vaření je moje hobby a už mi mockrát zachránilo život. To máte totiž tak: Vždycky, když udělám nějakej průšvih, rychle mažu do kuchyně a zachraňuju situaci u plotny.

13.6.2014 v 10:00 | Karma: 22,05 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy

Myšák Kabir

Kabir ve sklárně

Ježiš, to byla super exkurze! Ale myslím, že mí dvojnožci i místní zaměstnanci mají buď nervy ze železa, nebo omylem snědli nějaký prášky, že mě tam vůbec pustili...

9.6.2014 v 15:14 | Karma: 27,34 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabir vaří Šubu!

Odmítám polemizovat o tom, jestli je šuba pokrm ruský nebo ukrajinský – ještě by z toho byl nějakej ozbrojenej konflikt! Mně na něj poslala recept Češka Šárka Medková, které tímto srdečně spasíbuju! Totiž, blagadarjů! Tyjo, co to melu - DĚKUJU!!

2.6.2014 v 13:30 | Karma: 25,07 | Přečteno: 2421x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabir vaří Chilli con carne

Chilli, čili takovej mexickej einopf, je další recept z mé oblíbené kategorie „Nedá mi to moc práce a přitom budu za hvězdu“ Jdeme na to, amigos?

24.5.2014 v 7:30 | Karma: 30,39 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Kabir-knihomol

V sobotu lilo jako z konve. To prý je nejlepší počasí pro dobrou knihu, tak jsem si zašel na pražské výstaviště, abych se inspiroval, co frčí.

19.5.2014 v 9:15 | Karma: 19,68 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Myšák Kabir

Fotomatiné: Kabirův máj

Kabir Hynek Mácha - Maj (ho tam dost)

13.5.2014 v 9:20 | Karma: 26,93 | Přečteno: 987x | Diskuse| Fotoblogy
  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1155x
Jsem slušňák. Je slušné se na začátek představit a říct o sobě pár věcí, abych zamezil nejrůznějším mediálním spekulacím.
Jsem myš. Myš domácí, pro zástupy milovníků latiny „mus musculus“, žádná krysa, žádnej potkan nebo nedej bože „myš vulkánská – mus vulcani“
Jsem někdo, kdo se rozhodl vyjít se svým kožichem na trh a kdo chce kousek dál od něj zapálit novou pochodeň.
Jsem někdo, kdo nikdy nechtěl psát myší. Jsem Kabir!

Více o mně najdete na mém webu www.kabir.cz