Kabir vaří Chilli con carne

24. 05. 2014 7:30:00
Chilli, čili takovej mexickej einopf, je další recept z mé oblíbené kategorie „Nedá mi to moc práce a přitom budu za hvězdu“ Jdeme na to, amigos?

Potřebovat budeme:
Půl kila mletýho masa. Já kupuju hovězí, není to pak tak tučný, ale vražte tam klidně pašíka.
Pak zajdeme do oddělení piksel a vezmeme tam jedny červený fazole v nálevu, jedna loupaná rajčata a dva rajský protlaky.
V zelenině pořídíme šest cibulí, česnek a takovej ten trio mix paprik (ale když dáte tři zelený, nic se nestane, jen to nebude tak hezký na pohled).
Taky budeme potřebovat kysanou smetanu, strouhaný eidam, chleba no a samozřejmě... CHILLI!

Nejdřív jdeme sekýrovat. Nemusíme se s tím párat kdovíjak na jemno, cibuli i papriku nakrájíme na takový celkem velký kousky.

Na rozpálený olej hodíme cibuli a mleté maso a orestujeme. Přitom intenzivně vařečkou popichujeme maso, aby se rozšmidlalo a nebyl z toho karbanátek.

Pak tam přihodíme papriky a taky si otevřeme všechny plechovky a vrazíme tam obsah i s nálevem. A zamícháme!

Pak tam vyždímáme ten česnek...

...a nakonec to osolíme, osladíme moučkovým cukrem, hvízdneme tam kapku citronové šťávy a zaprášíme chilli kořením.
Prosím vás, s těmihle surovinami opatrně. Nechceme si to hned z kraje přesolit nebo si založit na chrlení plamenů. Přidat se tam dá později, tak začněme opatrně.

No a teď už to jen zalijeme trochou vařící vody tak, aby se nám to dobře míchalo, protože kromě míchání se s tím už nemusí dělat nic. Zato se na to nesmí zapomenout. Takže si v klidu uděláme pohodlí v kuchyni, nalijeme si sklenku dobrého vína a každých pět až deset minut tím zakvedláme od dna, aby se to nepřižahlo. Případně ochutnáváme, protože to božsky voní, a podle potřeby průběžně dochucujeme, ju? No a když jsou papriky měkké, je to hotovo – tak za tři čtvrtě hodinky.

Nakonec to naložíme na talíře, zasypeme strouhaným sýrem, ozdobíme bobkem kysané smetany, podáme to strávníkům s chlebem a koukáme, jak to do nich padá!

Tak si nechte chutnat a buen sabádo!

Dovětek mimo gastronomické téma:
Rád bych tímto poděkoval panu Jaromíru Petříkovi, že na svých webovkách poutá mé stránky.
Už chápu, že ty jeho divné příspěvky v diskusích pod mými články jsou jen takové přátelské kočkování ;)

Autor: Kabir | sobota 24.5.2014 7:30 | karma článku: 30.22 | přečteno: 3712x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

O cenzuře

Cenzuru si můžeme vysvětlit jako dozor či dohled, může se jednat o úřední zkoumání všeho, co je určeno ke zveřejnění. Kdo zažil vládu komunistů, ví, o čem hovořím

19.2.2019 v 5:18 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jana Slaninová

Proč sádlo milovati lze

Sádlo jest esencí přírody. Kromě chuti, vůně a konzistence před a po (vyškvaření), má léčivých účinkův. Pokud se člověk dostane do stavu zajizvení, tlaková masáž sádlem, jest pravým požehnáním.

18.2.2019 v 20:26 | Karma článku: 26.23 | Přečteno: 519 | Diskuse

František Skopal

O hlubokém omylu stoupenců gnostického křesťanství

Gnostické křesťanství je křesťanstvím, uznávajícím kosmický princip Krista. Jde o všeobsáhlý, božský princip, nacházející se nad hmotným světem.

18.2.2019 v 14:18 | Karma článku: 9.49 | Přečteno: 381 | Diskuse

Jana Neuwerthová Šmýdová

Co všechno chcete stihnout, než zemřete?

Zkoušeli jste někdy pracovat “jenom” 40 hodin týdně? Člověku zůstane spousta volného času. Odpočine si, ponoří se i do jiných činností a ráno jde do práce s větší radostí a energií.

18.2.2019 v 10:04 | Karma článku: 18.01 | Přečteno: 872 | Diskuse

Otakar Vagner

Teď v písni záchvěvu dotknu se nebe... (Zpověď a lament puberťáckého kytaristy)

Každý zná ze svých puberťáckých let touhu blýsknout se před dívkami hrou na kytaru. Nebo hrát v nějaké hudební skupině!

18.2.2019 v 9:18 | Karma článku: 9.78 | Přečteno: 85 | Diskuse
Počet článků 97 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1146
Jsem slušňák. Je slušné se na začátek představit a říct o sobě pár věcí, abych zamezil nejrůznějším mediálním spekulacím. Jsem myš. Myš domácí, pro zástupy milovníků latiny „mus musculus“, žádná krysa, žádnej potkan nebo nedej bože „myš vulkánská – mus vulcani“ Jsem někdo, kdo se rozhodl vyjít se svým kožichem na trh a kdo chce kousek dál od něj zapálit novou pochodeň. Jsem někdo, kdo nikdy nechtěl psát myší. Jsem Kabir! Více o mně najdete na mém webu www.kabir.cz

Najdete na iDNES.cz