Kabirova ryba pod peřinkou
Potřebovat budeme půl kila ryby (já měl mražené filety z aljašské tresky), půl kila čerstvého špenátu, deset deka Gran Moravie (klidně dejte parmazán, to jen já jedu v GM, to víte, seřízlej rozpočet…), tři vajíčka, jednu limetku, jedno avokádo, pár jarních cibulek, dva stroužky česneku a nějakej ten šnytlik. Já měl ještě to oregáno od minule, ale jestli vám na okně roste rozmarýn nebo meduňka, tak ty se hodí klidně taky.
Špenát propereme a necháme okapat.
Mezitím si odpipláme tu piplavou práci: Nakrájíme cibulku, nasekáme bylinky…
…nastrouháme sýr a zpracujeme avokádo. Buď ho nakrájejte na plátky, nebo, jesti jste taky šáhli po takový potvoře přezrálý jako já, ho rozšmidlejte vidličkou na pastu.
Na olivový olej hodíme cibulku, chvíli restujeme a pak tam přidáme ten špenát.
Když nám špenát zvadne, osolíme, vmáčkneme dva stroužky česneku a ještě chvíli restujeme.
Pak vezmeme pekáček a na dno rozprostřeme ve vrstvě špenát. Na něj dáme nasolenou rybu, pomatláme to avokádem a posypeme bylinkou. Nakonec to pokapeme šťávou z limetky a dáme péct na 15-20 minut na 180 stupňů.
Mezitím vezmeme mísu, klepneme do ní tři vajíčka, přilejeme tak dvě lžíce mléka nebo smetany a rozšleháme. Pak do toho přidáme sýr a pořádně smícháme.
Tím nám vznikne peřinka na rybu – takový těstíčko. Sýrový, takže solit ho už nemusíte.
Vezmeme tu rybu, co se nám už asi čtvrt hodinky peče, nalijeme na ni peřinku, rovnoměrně rozprostřeme a dáme péct na dalších 10-15 minut. A klidně můžeme v troubě přidat grády!
Peřinka se nám nejdřív hrozně nafoukne a pak udělá takovouhle zlatou krustu. A v tý chvíli máte hotovo!
Nakrájíte, naložíte na talíř a podáváte s tím, co máte nejradši – nejvíc se k tomu asi hodí vařené brambory nebo krokety, ale já teď zrovna trpím dietetickým sebezpytem, tak jsem si k tomu na pánvi opražil plátky cukety.
Gratuluju, právě jste upekli nejlepší rybu pod sluncem!
Dobrou chuť :)
Myšák Kabir
Kabir v Potkaním Klokánku
Jo jo, i nás hlodavce občas stihne krutej osud. Naštěstí, jak jsem se tuhle dozvěděl, existuje zařízení Potkaní Klokánek. Pomáhá týraným, zanedbaným, opuštěným nebo jinak ohroženým potkanům. No tak tam se musím pozvat, žejo!
Myšák Kabir
Kabirovo skotačení ve Skotsku
Johohó, jsem námořník! Tuhle mi totiž přišel mail: „Milý Kabire, mám pro tebe na mé plachetnici Kitmar volné místo na plavbě podél západního pobřeží Skotska.Vyplouvá a končí se v marině Largs, 40 km od Glasgow. Jel bys? Jarda"
Myšák Kabir
Kabirovo léto
Zdravím, přátelé myšího zpravodajství! Dneska jsem pro vás připravil takovej souhrn svejch letních zážitků. ... no prostě se chci vytahovat, no!
Myšák Kabir
Což takhle dát si špe... káčky?
Řekli jsme si jednou a shodli se, že to není špatnej nápad. ... Dobrá, bylo to trochu jinak, přiznávám.
Myšák Kabir
Festival pohledem myší
Vzzzznn... Filmovej festival se prohnal Varama! Já tu byl letos už potřetí, ale bylo to pro mě nový. Jednak jsem z týmu hostů přešel do mančaftu domácích, navíc jsem byl hostitel. Frodo byl na všechno zvědavej jakó... jakó... myš!
Myšák Kabir
Kabir a Frodo totálně zasklený!
Pořád mi nešlo do hlavy, jak je to s tím sklem: Prej se fouká přes píšťalu. Jako přes flétnu nebo jak...? Takže když ve sklárně Moser udělali den otevřených dveří, hned jsme se tam s Frodem vypravili přijít tý záhadě na kloub
Myšák Kabir
Kabir vaří s hruškou!
To se mě totiž pořád dokola někdo ptal: „Hele, Kabire, a už jsi vařil s hruškou?“ Já teda nevim, co to všechny popadlo, ale když si to přejou, tak já teda něco s hruškou uvařim.
Myšák Kabir
Kterak Kabir k Frodovi přišel
Mám velkou novinku a musím ji vyslepičit! Hele, jediný voko nezůstane suchý: Našel jsem bratra! To bylo totiž tak: Před časem mi přišla zpráva "Ahoj, já jsem Frodo. Chtěl bych být víc než přítel tvůj. Co ty na to?"
Myšák Kabir
Jak jsem učil koně číst
Tuhle na výletě jsem šel kolem jízdárny a podařil se mi parádní drezúrní kousek!
Myšák Kabir
Kabirův grilovaný hermelín
V sobotu mě přizvali na grilovačku. Prej: "Maso i zeleninu už máme, vymysli ještě něco." Říkal jsem si, co asi tak čekají, že vymyslí myš? No přeci sýr, né?
Myšák Kabir
Co je špatnýho na trollech…?
Poslední dobou jsem si všiml, že se tu píše ošklivě o trollech. Musím se jich důrazně zastat! Taky jednoho trolla znám, seznámil jsem se s ním letos v lednu a náááhodou...
Myšák Kabir
Kabirova festivalová svodka
Sláva nazdar výletu, konečně jsem doma. Po týdnu na festivalu ve Varech bych potřeboval lázně... Tohle všechno jsem tam stihl:
Myšák Kabir
Kabirova Džaba
Téhle nepečené dobrotě říkám Džaba. Bacha, je to moc dobrý, ale pěkně kalorický!
Myšák Kabir
Fotomatiné: Kabire, vař!
Vaření je moje hobby a už mi mockrát zachránilo život. To máte totiž tak: Vždycky, když udělám nějakej průšvih, rychle mažu do kuchyně a zachraňuju situaci u plotny.
Myšák Kabir
Kabir ve sklárně
Ježiš, to byla super exkurze! Ale myslím, že mí dvojnožci i místní zaměstnanci mají buď nervy ze železa, nebo omylem snědli nějaký prášky, že mě tam vůbec pustili...
Myšák Kabir
Kabir vaří Šubu!
Odmítám polemizovat o tom, jestli je šuba pokrm ruský nebo ukrajinský – ještě by z toho byl nějakej ozbrojenej konflikt! Mně na něj poslala recept Češka Šárka Medková, které tímto srdečně spasíbuju! Totiž, blagadarjů! Tyjo, co to melu - DĚKUJU!!
Myšák Kabir
Kabir vaří Chilli con carne
Chilli, čili takovej mexickej einopf, je další recept z mé oblíbené kategorie „Nedá mi to moc práce a přitom budu za hvězdu“ Jdeme na to, amigos?
Myšák Kabir
Kabir-knihomol
V sobotu lilo jako z konve. To prý je nejlepší počasí pro dobrou knihu, tak jsem si zašel na pražské výstaviště, abych se inspiroval, co frčí.
Myšák Kabir
Jak jsem vařil podle Víta Kovandy
Vařím rád, a je to na mně, doufám, znát. Jak se otevře nějaká škola vaření nebo špajzka, jsem tam první. Do nového kursu vaření pana Kovandy tady na blogu jsem se tedy logicky okamžitě zapojil!
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |
- Počet článků 97
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1155x
Jsem myš. Myš domácí, pro zástupy milovníků latiny „mus musculus“, žádná krysa, žádnej potkan nebo nedej bože „myš vulkánská – mus vulcani“
Jsem někdo, kdo se rozhodl vyjít se svým kožichem na trh a kdo chce kousek dál od něj zapálit novou pochodeň.
Jsem někdo, kdo nikdy nechtěl psát myší. Jsem Kabir!
Více o mně najdete na mém webu www.kabir.cz