Kabir vaří Chilli con carne
Potřebovat budeme:
Půl kila mletýho masa. Já kupuju hovězí, není to pak tak tučný, ale vražte tam klidně pašíka.
Pak zajdeme do oddělení piksel a vezmeme tam jedny červený fazole v nálevu, jedna loupaná rajčata a dva rajský protlaky.
V zelenině pořídíme šest cibulí, česnek a takovej ten trio mix paprik (ale když dáte tři zelený, nic se nestane, jen to nebude tak hezký na pohled).
Taky budeme potřebovat kysanou smetanu, strouhaný eidam, chleba no a samozřejmě... CHILLI!
Nejdřív jdeme sekýrovat. Nemusíme se s tím párat kdovíjak na jemno, cibuli i papriku nakrájíme na takový celkem velký kousky.
Na rozpálený olej hodíme cibuli a mleté maso a orestujeme. Přitom intenzivně vařečkou popichujeme maso, aby se rozšmidlalo a nebyl z toho karbanátek.
Pak tam přihodíme papriky a taky si otevřeme všechny plechovky a vrazíme tam obsah i s nálevem. A zamícháme!
Pak tam vyždímáme ten česnek...
...a nakonec to osolíme, osladíme moučkovým cukrem, hvízdneme tam kapku citronové šťávy a zaprášíme chilli kořením.
Prosím vás, s těmihle surovinami opatrně. Nechceme si to hned z kraje přesolit nebo si založit na chrlení plamenů. Přidat se tam dá později, tak začněme opatrně.
No a teď už to jen zalijeme trochou vařící vody tak, aby se nám to dobře míchalo, protože kromě míchání se s tím už nemusí dělat nic. Zato se na to nesmí zapomenout. Takže si v klidu uděláme pohodlí v kuchyni, nalijeme si sklenku dobrého vína a každých pět až deset minut tím zakvedláme od dna, aby se to nepřižahlo. Případně ochutnáváme, protože to božsky voní, a podle potřeby průběžně dochucujeme, ju? No a když jsou papriky měkké, je to hotovo – tak za tři čtvrtě hodinky.
Nakonec to naložíme na talíře, zasypeme strouhaným sýrem, ozdobíme bobkem kysané smetany, podáme to strávníkům s chlebem a koukáme, jak to do nich padá!
Tak si nechte chutnat a buen sabádo!
Dovětek mimo gastronomické téma:
Rád bych tímto poděkoval panu Jaromíru Petříkovi, že na svých webovkách poutá mé stránky.
Už chápu, že ty jeho divné příspěvky v diskusích pod mými články jsou jen takové přátelské kočkování ;)
Myšák Kabir
Kabir v Potkaním Klokánku
Jo jo, i nás hlodavce občas stihne krutej osud. Naštěstí, jak jsem se tuhle dozvěděl, existuje zařízení Potkaní Klokánek. Pomáhá týraným, zanedbaným, opuštěným nebo jinak ohroženým potkanům. No tak tam se musím pozvat, žejo!
Myšák Kabir
Kabirovo skotačení ve Skotsku
Johohó, jsem námořník! Tuhle mi totiž přišel mail: „Milý Kabire, mám pro tebe na mé plachetnici Kitmar volné místo na plavbě podél západního pobřeží Skotska.Vyplouvá a končí se v marině Largs, 40 km od Glasgow. Jel bys? Jarda"
Myšák Kabir
Kabirovo léto
Zdravím, přátelé myšího zpravodajství! Dneska jsem pro vás připravil takovej souhrn svejch letních zážitků. ... no prostě se chci vytahovat, no!
Myšák Kabir
Což takhle dát si špe... káčky?
Řekli jsme si jednou a shodli se, že to není špatnej nápad. ... Dobrá, bylo to trochu jinak, přiznávám.
Myšák Kabir
Festival pohledem myší
Vzzzznn... Filmovej festival se prohnal Varama! Já tu byl letos už potřetí, ale bylo to pro mě nový. Jednak jsem z týmu hostů přešel do mančaftu domácích, navíc jsem byl hostitel. Frodo byl na všechno zvědavej jakó... jakó... myš!
Myšák Kabir
Kabir a Frodo totálně zasklený!
Pořád mi nešlo do hlavy, jak je to s tím sklem: Prej se fouká přes píšťalu. Jako přes flétnu nebo jak...? Takže když ve sklárně Moser udělali den otevřených dveří, hned jsme se tam s Frodem vypravili přijít tý záhadě na kloub
Myšák Kabir
Kabir vaří s hruškou!
To se mě totiž pořád dokola někdo ptal: „Hele, Kabire, a už jsi vařil s hruškou?“ Já teda nevim, co to všechny popadlo, ale když si to přejou, tak já teda něco s hruškou uvařim.
Myšák Kabir
Kterak Kabir k Frodovi přišel
Mám velkou novinku a musím ji vyslepičit! Hele, jediný voko nezůstane suchý: Našel jsem bratra! To bylo totiž tak: Před časem mi přišla zpráva "Ahoj, já jsem Frodo. Chtěl bych být víc než přítel tvůj. Co ty na to?"
Myšák Kabir
Jak jsem učil koně číst
Tuhle na výletě jsem šel kolem jízdárny a podařil se mi parádní drezúrní kousek!
Myšák Kabir
Kabirův grilovaný hermelín
V sobotu mě přizvali na grilovačku. Prej: "Maso i zeleninu už máme, vymysli ještě něco." Říkal jsem si, co asi tak čekají, že vymyslí myš? No přeci sýr, né?
Myšák Kabir
Co je špatnýho na trollech…?
Poslední dobou jsem si všiml, že se tu píše ošklivě o trollech. Musím se jich důrazně zastat! Taky jednoho trolla znám, seznámil jsem se s ním letos v lednu a náááhodou...
Myšák Kabir
Kabirova festivalová svodka
Sláva nazdar výletu, konečně jsem doma. Po týdnu na festivalu ve Varech bych potřeboval lázně... Tohle všechno jsem tam stihl:
Myšák Kabir
Kabirova Džaba
Téhle nepečené dobrotě říkám Džaba. Bacha, je to moc dobrý, ale pěkně kalorický!
Myšák Kabir
Kabirova ryba pod peřinkou
Tohle je návod pro všechny, kteří si myslí, že ryba je hnusná a zdárně se dá uvařit leda na grilu. (S čímž v zásadě souhlasím, až na tenhle recept!)
Myšák Kabir
Fotomatiné: Kabire, vař!
Vaření je moje hobby a už mi mockrát zachránilo život. To máte totiž tak: Vždycky, když udělám nějakej průšvih, rychle mažu do kuchyně a zachraňuju situaci u plotny.
Myšák Kabir
Kabir ve sklárně
Ježiš, to byla super exkurze! Ale myslím, že mí dvojnožci i místní zaměstnanci mají buď nervy ze železa, nebo omylem snědli nějaký prášky, že mě tam vůbec pustili...
Myšák Kabir
Kabir vaří Šubu!
Odmítám polemizovat o tom, jestli je šuba pokrm ruský nebo ukrajinský – ještě by z toho byl nějakej ozbrojenej konflikt! Mně na něj poslala recept Češka Šárka Medková, které tímto srdečně spasíbuju! Totiž, blagadarjů! Tyjo, co to melu - DĚKUJU!!
Myšák Kabir
Kabir-knihomol
V sobotu lilo jako z konve. To prý je nejlepší počasí pro dobrou knihu, tak jsem si zašel na pražské výstaviště, abych se inspiroval, co frčí.
Myšák Kabir
Jak jsem vařil podle Víta Kovandy
Vařím rád, a je to na mně, doufám, znát. Jak se otevře nějaká škola vaření nebo špajzka, jsem tam první. Do nového kursu vaření pana Kovandy tady na blogu jsem se tedy logicky okamžitě zapojil!
předchozí | 1 2 3 4 5 | další |
- Počet článků 97
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1155x
Jsem myš. Myš domácí, pro zástupy milovníků latiny „mus musculus“, žádná krysa, žádnej potkan nebo nedej bože „myš vulkánská – mus vulcani“
Jsem někdo, kdo se rozhodl vyjít se svým kožichem na trh a kdo chce kousek dál od něj zapálit novou pochodeň.
Jsem někdo, kdo nikdy nechtěl psát myší. Jsem Kabir!
Více o mně najdete na mém webu www.kabir.cz